De zin van "ruimte maken" en opruimen

24-06-2020

Opruimen doe je als je huis rommelig is. Je legt alle spullen terug op de juiste plaats, liefst uit het zicht in de kast. Sommige dingen mogen recht de vuilbak in.

Ruimte maken doe je door spullen weg te geven en weg te gooien. Meestal doe je dit als je te veel spullen, of te weinig kastruimte hebt.

De laatste weken (en daarvoor ook maanden) heb ik heel veel "opgeruimd" en ruimte gemaakt. Ik heb vooral veel weggegeven.

Ze zeggen wel eens dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd is. Het is natuurlijk genuanceerd. Het is eerder het proces zelf dat heilzaam is.

Lees even mee.

Prikkels

Er valt wel iets te zeggen over de prikkels die rommel "uitzenden". Vooral hooggevoelige mensen zijn gevoelig voor dit soort prikkels. Het opruimen kan dan een echte opluchting zijn. Zo ervaar ik het zelf ook. Ik ben namelijk iemand die veel prikkels als storend ervaar en ik erger me aan rommel en volle kasten. Marie Kondo kon het ook zo vernoemen; zelfs al is de kast dicht, de rommel in de kast kan je ook voelen en onrustig maken. Dus ik ga door tot de onrust over is. Ik vind het vreselijk om eerst iets te moeten zoeken voor ik aan iets kan beginnen. Over het algemeen doe ik ruimte per ruimte, maar niet in keer keer. Ik vind het handiger om verschillende "rondes" in één kamer of kast te doen. Vooral als ik het gevoel heb, dat ik nog niet klaar ben, ook al is het dan terug opgeruimd. Een tweede ding waarom ik graag meerder keren erover ga heeft te maken met een laagje dieper gaan

Spullen en emoties

Alle spullen die je verzamelt, dragen voor jou een bepaalde emotie. Al is het soms maar het gevoel dat het je leven gemakkelijk maakt. We kennen allemaal de waarde van souvenirs en cadeaus en het kan heel fijn zijn ze rond je te hebben. Toch zijn er mensen die vasthouden aan spullen die hen eigenlijk geen fijn gevoel geven, maar dit onbewust. Vaak voel je je beter als je spullen met emotionele waarde wegstopt. Ben je er nog niet uit of iets weg mag? Stop al die spullen in een doos uit het zicht. Blijkt het na enkele maanden dat je ze niet gemist hebt, dan mogen ze weg. Je kan hiervoor een reminder in je agenda inplannen. Het is niet de bedoeling alles in dozen op zolder te zetten en het te vergeten dat ze daar staan tot je de zolder gaat opruimen.

Energie

Alles rond ons heeft energie.

Als je opruimt ga je energetisch de ruimte opschonen. In een energetisch schone ruimte is er weer plaats voor nieuwe positieve energie. Bedenk je welke energie je graag in huis wil. Een leuke manier is het maken van een moodboard en op te hangen in de ruimte. Plak op je moodboard prenten of woorden die de gewenste energie in je oproepen. Zo trek je die energie aan in je huis.  

Organiseren

Na het opruimen kan je gaan reorganiseren en ordenen. Ik vergelijk dat een beetje met het op zijn plaats laten vallen van de puzzelstukjes. De spullen krijgen de juiste plaats, veranderen soms van functie, van leefruimte of van eigenaar. Als je het zo bedenkt zijn heel wat dingen in huis multifunctioneel of kan je mits upcyclen er iets anders van maken.

Zo gebeurt het ook in je hoofd. Als je daar de dingen opruimt is er plaats voor nieuwe ideeën en verbindingen. Zo kunnen heel wat zaken duidelijk worden, ingevingen komen en oplossingen bedacht worden. Net hetzelfde als de opbergoplossingen en de upcycle projecten.

Ruimte om te leven

Een opgeruimde en georganiseerde werkplek en huis nodigt uit tot actie. Het motiveert en maakt het makkelijker en overzichtelijker om aan iets te beginnen en vol te houden. Organisatie is de basis van het behalen van je doel. Ook als dat doel het dagelijkse leven is; iedereen op tijd naar school en werk, je huishouden, tijd voor ontspanning en familie-tijd. Organisatie is de motor die tijd tot kwali-tijd maakt.